Højer er godt tilpasset til at leve et liv i store højder (4000-6000 meter over havet), hvor iltniveauerne er lave og klimaet er udfordrende. Dette okse-dyr har en robust krop med kraftige ben, kompakte klove og tyk pels til at modstå blæsende somre og kolde vintre. Højer lever sammen i store flokke, nogle gange med hundredvis af individer samlet på samme sted. For det meste er højer fredelige, men hannerne kan blive aggressive under parringstiden. Flokken består oftest af hunner sammen med deres afkom, men lejlighedsvis kan hanner også indgå. Hannerne lever typisk i egne grupper, hvor de lever sammen, indtil det er parringssæson, og det er tid til at kæmpe om hunnerne. Flokkens sammensætning kan dog variere, for eksempel afhængigt af årstiden, tilgængeligheden af føde og miljøets udseende.
Yaken gør stor gavn for os mennesker. For eksempel er yakmælk meget fed og næringsrig, og bruges til fremstilling af forskellige mejeriprodukter. Dens gødning er også værdifuld. Den tørres og bruges som brændsel i områder, hvor brænde er en mangelvare.
De vilde jakar, der er tilbage, lever primært i Tibet. En stor trussel mod den vilde jak er ulovlig jagt samt at den blander sig med den tamme jak. I dag er der omkring 10.000 vilde jakar tilbage i naturen.
| Videnskabeligt navn | Bosis grundige |
| Størrelse | Mankehøjde 120-150 cm |
| Vægt | 250-700 kg |
| Fødevarer | Græs og planter |
| Drægtighedsperiode | 8,5 måneder |
| Antal unger | 1 |
| Levetid | 20-25 år |
| Levende miljø | Græsmarker |
| Distribution | Centralasien |
| Livsstil | At bo i gruppe |
| Klasse | Pattedyr (Mammalia) |
| Organisation | Parrede hovdyr (Artiodactyla) |
| Familie | Slidhornsdyr (Pattedyr) |
| Type | Yak (Bos grunniens) |