Jak – Nyinnflyttet

Asiatiske dyr

Hovdyr og klovdyr

Jaken er godt tilpasset et liv i høye høyder (4000–6000 meter over havet), der oksygennivået er lavt og klimaet utfordrende. Dette okse-dyret har en robust kropp med kraftige bein, kompakte hover og tykk pels for å tåle vindfulle somre og kalde vintre. Jakene lever sammen i store flokker, noen ganger med hundrevis av individer samlet på samme sted. For det meste er jakene fredelige, men hannene kan bli aggressive under parringstiden. Flokken består vanligvis av hunner sammen med deres avkom, men noen ganger kan også hanner inngå. Hannene lever vanligvis i egne grupper der de lever sammen til det er parringssesong og det er på tide å utfordre hverandre om hunnene. Flokkens sammensetning kan imidlertid variere, for eksempel avhengig av årstid, tilgang på mat og hvordan miljøet ser ut.

Jakken er til stor nytte for oss mennesker. For eksempel er jaktmelken veldig fet og næringsrik, og brukes til produksjon av ulike meieriprodukter. Gjødselen er også verdifull. Den tørkes og brukes som brensel i områder der ved er en mangelvare.

De ville jakene som finnes igjen lever først og fremst i Tibet. En stor trussel mot den ville jaken er den ulovlige jakten som finner sted, samt at den blander seg med den tamme jaken. I dag finnes det rundt 10 000 ville jakker igjen i vill tilstand.

Fakta

Vitenskapelig navn Enkel grunnlagsundersøkelse
Størrelse Manhøyde 120–150 cm
Vekt 250–700 kg
Mat Gress og planter
Drektighetstid 8,5 månader
Antall unger 1
Levetid 20-25 år
Levende miljø Gressmarker
Distribusjon Sentral-Asia
Livsstil Gruppeopphold

Taksonomi

Klasse Pattedyr (Mammalia)
Organisasjon Parvise hovdyr (Artiodactyla)
Familie Slidhornsdyr (Bovidae)
Type Jak (Bos grunniens)
Hotnivå, Sårbar (Vulnerable)

Tilbud og nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet vårt. Her gir vi deg tips om hva som skjer i parken i løpet av året.