Hos oss på Parken Zoo händer alltid något roligt. Följ med bakom kulisserna och se hur arbetet går till.
30 juni 2016
Parken Zoo är med och stödjer in- situ projekt och organisationer runt om i världen. En av dessa är TSA (Turtle Survival Alliance).
TSA bildades 2011 då man inom IUCN såg att det började dyka upp allt fler sköldpaddor på svarta marknaden i Kina och övriga delar av Asien, man befarade att vissa arter skulle bli helt utrotade om man inte gjorde något åt situationen. TSA fick i uppdrag att starta avelsprogram till de mest hotade arterna.
Idag verkar TSA både i USA och i Europa och har ett brett nätverk av samarbetspartners (t ex djurparker, akvarier, universitet, privata uppfödare, seriösa hobbyentusiaster, veterinärer och räddningscentras) som är med och hjälper till. Detta breda nätverk är en av TSA´s styrkor och har bidragit till att starta globala avelsprogram, både in-situ och ex-situ. TSA är också bra på att knyta kontakter och förhandla med till exempel regeringar och myndigheter för att kunna få in konfiskerade sköldpaddor i bevarande- och avelsprogram, som annars skulle vara dödsdömda.
TSA är idag den enda icke-statliga organisationen som enbart fokuserar på sköldpaddsbevarande och satsar mot ett enda mål: inga sköldpaddsarter ska bli utrotade under detta århundrade.
Läs mer på: www.turtlesurvival.org
En av arterna som TSA arbetar med är Strålsköldpaddan (Astrochelys radiata) som finns att se hos oss på Parken zoo. Det är en akut hotad sköldpadda som finns naturligt på Madagaskar. Parken zoo ingår i EAZA´s avelsprogam för arten.
2 juni 2016
Det är en av världens mest utrotningshotade arter. Därför gladdes djurälskare världen över åt amurleoparden Olgas födelse för två år sedan. Nu har mamma Takara fått barn igen. Tre söta och livliga kattungar. Men syskonen är så mycket mer än bara gulliga att se på – de kan komma att påverka artens framtid.
När personalen på Parken Zoo upptäckte att amurleoparden Takara var dräktig igen vågade man knappt andas av förväntan. Louise Nilsberth, zoo-lärare och biolog, förklarar:
”Amurleoparden är extremt hotad, man räknar med att ca 70 individer* finns i naturen. Dels ligger tråkiga saker som skogsskövling och tjuvjakt bakom katastrofsiffrorna. Men inavelseffekten medför också att de ungar som föds, ofta föds med genetiska sjukdomar.”
En kull består vanligtvis av 1-3 individer. Så när man efter födseln fann tre stycken fullt friska ungar visste glädjen hos personalen på Parken Zoo inget slut.
”Att Takara fick tre stycken ungar är ju i sig helt fantastisk. Att alla dessutom föddes utan några – vad man kan se än så länge – genetiska sjukdomar gjorde oss extra glatt överraskade. Man kan utan att överdriva säga att artens framtid ljusnat enormt tack vare de här tre små liven.”
Amurleoparden ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA**. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande leopardpopulationer som möjligt. Genom att byta leoparder med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad.
Vad som händer med den riviga syskonskaran får tiden utvisa. Men i skrivande stund ligger Seja, Igor och Zino och spinner tryggt hos mamma Takara i Eskilstuna. Här stannar de tills koordinatorn för avelsprogrammet hittat ett lämpligt hem åt var och en av de sällsynta katterna.
För att skicka en lyckönskning till den nyblivna mamman Takara, spana in facebook.com/parkenzoo eller kom förbi Parken Zoo och säg hej öga mot öga istället. Till helgen räknar vi med att visa upp dem för våra besökare.
För mer information se parkenzoo.se eller vänligen kontakta:
Louise Nilsberth, avdelningen för forskning och utbildning, Parken Zoo
Mail: louise.nilsberth@parkenzoo.se
Tfn: 070-086 28 82
Peter Lundgren, djurvårdare rovdjur
Tfn 070-536 69 71
*Siffror enligt organisationen Amur Leopard & Tiger Alliance.
**European Association of Zoos and Aquaria.
31 maj 2016
Våra lemurer är väldigt nyfikna och kommer gärna och undersöker vilka våra besökare är. Har du inte hunnit besöka deras värld ännu så är du lemurigt välkommen!
5 maj 2016
Då är Parken Zoo invigt för sommarsäsongen 2016. Vilket fantastiskt väder, solen sken och man kunde nästan tro vi redan är inne i sommarmånaderna. Många glada gäster, både små & stora som passade på att klappa djur i Lilla Zoo, gå in och hälsa på i Lemurernas värld, äta en glass, åka tjugofem varv i Masken & ha en härlig upplevelse hos oss.
Vi vill varmt tacka alla som besökte oss idag! Öppet fredag-söndag i djurparken 10-17 och nöjesparken 12-17
4 maj 2016
Som vi har längtat!
Äntligen premiär och vi hoppas ni besöker årets nyhet; Lemurernas värld. Tar 10 åk på raken i Masken, äter glass, njuter av solskenet, klappar djuren i Lilla Zoo, styr in pappa i vattenstrålarna i Krokodilsafarit & har en kolossalt härlig dag hos oss!
Dagsbiljetten Parkenpasset kostar 250:- för barn och 300:- för vuxna
Hjärtligt välkomna!
2 maj 2016
Det var härligt vårväder igår när Parken Zoo i samarbete med loppi.se bjöd in kändisar & bloggare för smygpremiär.
Man fick komma nära djuren på riktigt, både i Lilla Zoo och Lemurernas Värld. Det åktes karusell varv efter varv & hamburgare landade i magen på både små och stora gäster.
Många glada gäster som tyckte Parken var lagom till sin storlek & uppskattade våra nyheter för säsongen. En del hade aldrig besökt oss tidigare men har fått mersmak och kommer åter i sommar.
Vi vill varmt tacka alla som gjorde vår smygpremiär till en fantastisk dag!
Nu har vi säsongspremiär på torsdag 5 maj – vi längtar – hoppas ni också gör det!
28 april 2016
dxq<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
<<<<<<<<<<<<<<<<<tvvaes33<<3g31w<1£<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<ßq!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
När djur får fria tassar blir det inte alltid som man tänkt sig.
Den här rubriken är exempelvis skriven av lemuren Kitty. Så varför låta en lemur rapportera om livet från en djurpark?
För på Parken Zoo kommer du djuren nära på riktigt. Så nära att varje dag bjuder på massor av överraskningar – helt och hållet tack vare djuren. Och vem skulle kunna visa den känslan bättre, än djuren själva?
Nu låter vi djuren sköta snacket. Förutom ett nedbajsat tangentbord och en GoPro-kamera slängd från ett högt träd har det hittills gått oväntat bra. Se filmerna nedan.
Hela sommaren kan du dessutom följa djuren på nära håll via Instagram och Facebook
Du är också varmt välkommen till säsongspremiären 5 maj.
Då får du träffa Kitty och alla andra fluffiga regissörer och skribenter öga mot öga.
3 februari 2016
Parkens herpetologiska avdelning har fått tillökning av ena riktiga busungar. Det är mjölkgrodorna Mange och Mona, som den 11 december förra året la ägg, nu har 13 söta smågrodor. Grodorna har nu gått från ägg till yngel vilket tog ungefär 1-2 dygn och nu till sist fått ben och blivit fullt utvecklade grodor efter någon månad som yngel, men de är fortfarande betydligt mindre än sina föräldrar. De är också mycket mer aktiva än de vuxna och när vi skulle fotografera dem passade ett busfrö på att hoppa ut på en liten upptäcktsfärd, först upp på sin djurvårdarens arm sen ner i nacken. Kanske var det mysigt att sitta där, vem vet, dock oklart om Sandra tyckte att det var lika mysigt.
Mjölkgrodan är trädlevande och finns i norra delarna av Sydamerika. De har en vacker täckning med grön bas och brun-beigt mönster medan de små individerna är mer svart-vita i sin täckning, förmodligen för att likna fågelspillning i sitt kamouflage.
17 december 2015
Igår flyttade två sköldpaddshonor av arten strålsköldpadda till Chester Zoo.
Strålsköldpaddan är en vacker sköldpadda med ett mycket karaktäristiskt skal som ger skäl till dess namn och det är också en av de allra mest hotade arterna. Den fångas in och
dödas för det vackra skalets skull men framförallt för att de äts upp då de anses vara en lyxkonsumtion. Bland annat sägs den vara afrodisiaka och sägs främja kärlekslivet. Utöver det har även en utbredd husdjurshandel bidragit till att arten minskat drastiskt.
Handeln med vilda djur och växter är ett av de större hoten mot många arter och omsätter mångmiljardbelopp varje år. Det var just denna handel som drabbade den grupp av strålsköldpaddor som nu under hösten har flyttat från Parken Zoo vidare till nya hem i olika djurparker. De två honor som flyttar idag är de sista av den grupp som kom till Parken Zoo år 2013 efter att ha beslagtagits i tullen i Hong Kong samma år. Alla dessa sköldpaddor ingår idag i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av arten som koordineras av Linn Lagerström, stationerad på Parken Zoo. Kvar i parken finns en grupp strålsköldpaddor som också ingår i avelsprogrammet.
För varje art eller underart som ingår i bevarandeavelsprogram (EEP/ESB) finns en koordinator. En koordinator ansvarar över att samla in information om alla de individer som ingår i programmet, dokumentera, utföra genetiska och demografiska analyser och planera för det framtida hanteringen av arten. Det är även koordinatorn som ger rekommendationer över vilka individer som ska ingå i avel och vilka individer som ska flytta mellan olika parker. Mer information om detta hittar ni här.