• Till Eskilstuna från
 • Stockholm 80 minuter
 • Västerås 35 minuter
 • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Tag Archive: säsongen 2016

 1. Jambie har flyttat till Grekland

  Leave a Comment

  För två veckor sedan flyttade en av våra tigerhonor, Jambie till Attica zoological park i Athen, Grekland.
  Flytten är en del av arbetet som görs med utrotningshotade djur och för att bilda nya avelspar i andra parker och se till att arten fortsätter leva vidare.

 2. Kampanjen Let it grow

  Leave a Comment

  Kampanjen arrangeras av tre föreningar Europeiska djurparksföreningen (EAZA), det europeiska nätverket för vetenskapscenter och museer (Ecsite) och Botanic Gardens Conservation International (BGCI) och handlar om biologisk mångfald.

  Biologisk mångfald hänvisar till olika levande varelser som man kan förvänta sig att hitta i en viss ekosystem.

  Kampanjen vill öka medvetenheten om vad den biologiska mångfalden innebär och hur alla kan hjälpa till att hålla ekosystemen hälsosamt för alla former av liv, inklusive människor. Parken Zoo deltar självklart och vi har runt om i Parken satt upp tips på vad du kan göra för att bidra.
  Engagera dig & låt det växa!

 3. Grattis Olivia

  Leave a Comment

  Idag har vi firat lilla Olivia som fyller 2 år. Hon uppmärksammades med isglasstårta och allsång från oss djurvårdare och våra gäster. Även mamma Krakunia och pappa Anton var med på kalaset och syns här på bilden, bakom sin dotter.

 4. Tack Sean Banan!

  Leave a Comment

  Det var riktig värmeblöja (!) när Kingen gjorde entré på Stora scenen. Många gäster hade sökt skugga under träden på gräsmattan men flertalet stod framför scenen för att hoppa och dansa med till de välkända låtarna. Scenkläderna var alltifrån superhjältedräkt till tomtemössa och mellan allt bus och spex så blandar Sean in lite mer allvarligt snack och uppmanar barnen att vara sig själva. Att inte låta föräldrar leva ut sina drömmar genom barnen och att alla dessa små gröna bananer kan bli vad de vill när de blir stora.

  Det märks att Sean Banan är en stor favorit. Kön ringlar sig lång efter spelningen och innan han avslutar densamma meddelar han att han kommer sitta och signera och kramas tills kön är slut. Nog blir man allt bananifierad!

   

 5. Parkens asiatiska lejon har fått två söta lejonungar

  Leave a Comment

  Det finns uppskattningsvis bara runt 500 stycken individer av Asiatiskt lejon kvar i det vilda. Därför är vi på Parken Zoo lite extra glada över att meddela att vi på självaste nationaldagen fick dubbel tillökning i lejonkulan.
  Det är mamma Chandas första kull som hon sköter exemplariskt. Kommer någon för nära ryter hon ifrån och skyddar sina ungar. Än så länge är de lugna och ligger mest stilla, men allteftersom de blir äldre kommer de att börja röra sig mer och mer och mamma kommer att få det betydligt tuffare att hålla reda på sina tvillingar.
  Pappa till ungarna är Aslan, som flyttade hit i slutet av 2014. När han kom hit var han knappt två år gammal och inte så stor och kaxig- damerna var rätt duktiga på att sätta honom på plats. Nu har han dock växt till sig både i storlek och status och bevisat att han är hane nog att ta hand om sina två honor Chanda och Ishara.
  Ungarna som ännu inte fått några namn består av en hona och en hane, ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA*. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande asiatiska lejonpopulationer som möjligt. Genom att byta asiatiska lejon med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad. De asiatiska lejonen skiljer sig från de lite vanligare afrikanska lejonen både i utseende och biotop. De asiatiska lejonen är mindre och hanarna har inte lika stor man som de afrikanska. Dessutom lever de i torr lövskog, till skillnad från de afrikanska som lever på savanner.
  Hotstatusen hos de asiatiska lejonen är också högre, de finns bara i en isolerad population i och omkring Girskogen i Indien.
  Lejonfamiljen finns att se i sitt visningshägn vid Asienpaviljongen. Varmt välkomna till Parken Zoo i sommar-

  Kontakt: Anna Åkerholm, avdelningen för utbildning och forskning
  tel. 016-100 135, anna.akerholm@parkenzoo.se

  Lennart Sundén, djurparkschef och tf VD
  tel. 070-204 27 27
  *European Association of Zoos and Aquarias

 6. Molly Sandén

  Leave a Comment

  Hon medverkade i Melodifestivalen med låten Youniverse skriven av henne själv, Danny Saucedo och John Alexis & kom tillslut på en sjätte plats. Söndagen den 10 juli står hon på Stora scenen i Parken.

  Ingår i säsongskort och dagsbiljetten Parkenpasset. Varmt välkommen!

   

 7. Babyboom

  Leave a Comment

  Leopardungar, lemurungar, lamm, och killingar med.fl. Just nu kryllar det av små djurbebisar på Parken Zoo. Vår och sommar brukar förknippas med grönska, värme och ljusa kvällar men på Parken Zoo brukar årstiden även medföra en babyboom. Så även i år.

  (mer…)

 8. Tre små mirakel födda i Parken

  1 Comment

   

  Det är en av världens mest utrotningshotade arter. Därför gladdes djurälskare världen över åt amurleoparden Olgas födelse för två år sedan. Nu har mamma Takara fått barn igen. Tre söta och livliga kattungar. Men syskonen är så mycket mer än bara gulliga att se på – de kan komma att påverka artens framtid.

  När personalen på Parken Zoo upptäckte att amurleoparden Takara var dräktig igen vågade man knappt andas av förväntan. Louise Nilsberth, zoo-lärare och biolog, förklarar:

  ”Amurleoparden är extremt hotad, man räknar med att ca 70 individer* finns i naturen. Dels ligger tråkiga saker som skogsskövling och tjuvjakt bakom katastrofsiffrorna. Men inavelseffekten medför också att de ungar som föds, ofta föds med genetiska sjukdomar.”

  En kull består vanligtvis av 1-3 individer. Så när man efter födseln fann tre stycken fullt friska ungar visste glädjen hos personalen på Parken Zoo inget slut.

  ”Att Takara fick tre stycken ungar är ju i sig helt fantastisk. Att alla dessutom föddes utan några – vad man kan se än så länge – genetiska sjukdomar gjorde oss extra glatt överraskade. Man kan utan att överdriva säga att artens framtid ljusnat enormt tack vare de här tre små liven.”

  Amurleoparden ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA**. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande leopardpopulationer som möjligt. Genom att byta leoparder med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad.

  Vad som händer med den riviga syskonskaran får tiden utvisa. Men i skrivande stund ligger Seja, Igor och Zino och spinner tryggt hos mamma Takara i Eskilstuna. Här stannar de tills koordinatorn för avelsprogrammet hittat ett lämpligt hem åt var och en av de sällsynta katterna.

  För att skicka en lyckönskning till den nyblivna mamman Takara, spana in facebook.com/parkenzoo eller kom förbi Parken Zoo och säg hej öga mot öga istället. Till helgen räknar vi med att visa upp dem för våra besökare.
  För mer information se parkenzoo.se eller vänligen kontakta:

  Louise Nilsberth, avdelningen för forskning och utbildning, Parken Zoo

  Mail: louise.nilsberth@parkenzoo.se

  Tfn: 070-086 28 82

  Peter Lundgren, djurvårdare rovdjur
  Tfn 070-536 69 71

  *Siffror enligt organisationen Amur Leopard & Tiger Alliance.

  **European Association of Zoos and Aquaria.

 9. Lemurernas värld

  Leave a Comment

  Våra lemurer är väldigt nyfikna och kommer gärna och undersöker vilka våra besökare är. Har du inte hunnit besöka deras värld ännu så är du lemurigt välkommen!

 10. Tack alla som kom på premiären!

  Leave a Comment

  Då är Parken Zoo invigt för sommarsäsongen 2016. Vilket fantastiskt väder, solen sken och man kunde nästan tro vi redan är inne i sommarmånaderna. Många glada gäster, både små & stora som passade på att klappa djur i Lilla Zoo, gå in och hälsa på i Lemurernas värld, äta en glass, åka tjugofem varv i Masken & ha en härlig upplevelse hos oss.

  Vi vill varmt tacka alla som besökte oss idag! Öppet fredag-söndag i djurparken 10-17 och nöjesparken 12-17