• Till Eskilstuna från
 • Stockholm 80 minuter
 • Västerås 35 minuter
 • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Tag Archive: nyheter

 1. Parkens asiatiska lejon har fått två söta lejonungar

  Leave a Comment

  Det finns uppskattningsvis bara runt 500 stycken individer av Asiatiskt lejon kvar i det vilda. Därför är vi på Parken Zoo lite extra glada över att meddela att vi på självaste nationaldagen fick dubbel tillökning i lejonkulan.
  Det är mamma Chandas första kull som hon sköter exemplariskt. Kommer någon för nära ryter hon ifrån och skyddar sina ungar. Än så länge är de lugna och ligger mest stilla, men allteftersom de blir äldre kommer de att börja röra sig mer och mer och mamma kommer att få det betydligt tuffare att hålla reda på sina tvillingar.
  Pappa till ungarna är Aslan, som flyttade hit i slutet av 2014. När han kom hit var han knappt två år gammal och inte så stor och kaxig- damerna var rätt duktiga på att sätta honom på plats. Nu har han dock växt till sig både i storlek och status och bevisat att han är hane nog att ta hand om sina två honor Chanda och Ishara.
  Ungarna som ännu inte fått några namn består av en hona och en hane, ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA*. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande asiatiska lejonpopulationer som möjligt. Genom att byta asiatiska lejon med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad. De asiatiska lejonen skiljer sig från de lite vanligare afrikanska lejonen både i utseende och biotop. De asiatiska lejonen är mindre och hanarna har inte lika stor man som de afrikanska. Dessutom lever de i torr lövskog, till skillnad från de afrikanska som lever på savanner.
  Hotstatusen hos de asiatiska lejonen är också högre, de finns bara i en isolerad population i och omkring Girskogen i Indien.
  Lejonfamiljen finns att se i sitt visningshägn vid Asienpaviljongen. Varmt välkomna till Parken Zoo i sommar-

  Kontakt: Anna Åkerholm, avdelningen för utbildning och forskning
  tel. 016-100 135, anna.akerholm@parkenzoo.se

  Lennart Sundén, djurparkschef och tf VD
  tel. 070-204 27 27
  *European Association of Zoos and Aquarias

 2. Säsongspremiär imorgon 5 maj!

  Leave a Comment

  Som vi har längtat!
  Äntligen premiär och vi hoppas ni besöker årets nyhet; Lemurernas värld. Tar 10 åk på raken i Masken, äter glass, njuter av solskenet, klappar djuren i Lilla Zoo, styr in pappa i vattenstrålarna i Krokodilsafarit & har en kolossalt härlig dag hos oss!
  Dagsbiljetten Parkenpasset kostar 250:- för barn och 300:- för vuxna
  Hjärtligt välkomna!

 3. Smygpremiär

  Leave a Comment

  IMG_7607

  Det var härligt vårväder igår när Parken Zoo i samarbete med loppi.se bjöd in kändisar & bloggare för smygpremiär.
  Man fick komma nära djuren på riktigt, både i Lilla Zoo och Lemurernas Värld. Det åktes karusell varv efter varv & hamburgare  landade i magen på både små och stora gäster.

  Många glada gäster som tyckte Parken var lagom till sin storlek & uppskattade våra nyheter för säsongen. En del hade aldrig besökt oss tidigare men har fått mersmak och kommer åter i sommar.

  Vi vill varmt tacka alla som gjorde vår smygpremiär till en fantastisk dag!
  Nu har vi säsongspremiär på torsdag 5 maj – vi längtar – hoppas ni också gör det!

 4. Invigning av vårt fina Ökenhus

  1 Comment

  Nya ökenhuset i Parken Zoo är nu invigt och öppet för allmänheten. Ökenhuset ger nytt hem åt tre olika afrikanska ökenlevande arter; surikat, sandkatt och strålsköldpadda. Allt tematiserat för att efterlikna djurens naturliga miljöer. Här får besökarna komma ännu närmare djuren, bland annat genom att prova på att vara en surikat.

  ”Vi har tagit parkens tema lek och lär ytterligare ett steg och låter besökare komma ännu närmare djuren”, säger Lennart Sundén tf vd Parken Zoo Eskilstuna. ”Tack vare att vi efterliknat djurens naturliga habitat får inte bara djuren en spännande miljö att vistas i. Som besökare kan man också få känna på hur det är att vara en surikat genom att krypa i tunnel. En spännande upplevelse för hela familjen”.

  Tidigare i vår startade byggnationen av nya ökenhuset, ett nytt boende för tre afrikanska ökenlevande arter; surikat, sandkatt och strålsköldpadda. Ett spännande hus som levandegör Parken Zoo ytterligare och låter besökaren bli delaktig nära djuren. I anknytning till respektive djurhägn finns utomhusanläggningar och lekpark, allt enligt parkens tema lek och lär. Inifrån ökenhuset är det även visning ut mot sumatratiger och asiatisk vildhund.

  Fakta sandkatt och strålsköldpadda

  • Sandkatten klassas som nära hotad och har karaktäristiska ökendrag med sandfärgad päls, stora öron och päls på trampdynorna.
  • Sandkatten, precis som strålsköldpaddorna, ingår i den europeiska föreningens bevarandeavelsprogram för hotade arter.
  • Strålsköldpaddan har ett mycket speciellt skal med mörk grund och gula ränder som strålar ner längst med skalet.
  • Den klassas som akut hotad och drabbas extremt hårt av illegal handel där den fångas och säljs både för skalet och köttets skull.