• Till Eskilstuna från
 • Stockholm 80 minuter
 • Västerås 35 minuter
 • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Tag Archive: nyhet

 1. Parkens asiatiska lejon har fått två söta lejonungar

  Leave a Comment

  Det finns uppskattningsvis bara runt 500 stycken individer av Asiatiskt lejon kvar i det vilda. Därför är vi på Parken Zoo lite extra glada över att meddela att vi på självaste nationaldagen fick dubbel tillökning i lejonkulan.
  Det är mamma Chandas första kull som hon sköter exemplariskt. Kommer någon för nära ryter hon ifrån och skyddar sina ungar. Än så länge är de lugna och ligger mest stilla, men allteftersom de blir äldre kommer de att börja röra sig mer och mer och mamma kommer att få det betydligt tuffare att hålla reda på sina tvillingar.
  Pappa till ungarna är Aslan, som flyttade hit i slutet av 2014. När han kom hit var han knappt två år gammal och inte så stor och kaxig- damerna var rätt duktiga på att sätta honom på plats. Nu har han dock växt till sig både i storlek och status och bevisat att han är hane nog att ta hand om sina två honor Chanda och Ishara.
  Ungarna som ännu inte fått några namn består av en hona och en hane, ingår i ett europeiskt avelsprogram som drivs av EAZA*. Det innebär att djurparker tillsammans arbetar för att skapa en så stor genetisk variation mellan existerande asiatiska lejonpopulationer som möjligt. Genom att byta asiatiska lejon med varandra hjälps man därmed åt för att säkerställa artens fortlevnad. De asiatiska lejonen skiljer sig från de lite vanligare afrikanska lejonen både i utseende och biotop. De asiatiska lejonen är mindre och hanarna har inte lika stor man som de afrikanska. Dessutom lever de i torr lövskog, till skillnad från de afrikanska som lever på savanner.
  Hotstatusen hos de asiatiska lejonen är också högre, de finns bara i en isolerad population i och omkring Girskogen i Indien.
  Lejonfamiljen finns att se i sitt visningshägn vid Asienpaviljongen. Varmt välkomna till Parken Zoo i sommar-

  Kontakt: Anna Åkerholm, avdelningen för utbildning och forskning
  tel. 016-100 135, anna.akerholm@parkenzoo.se

  Lennart Sundén, djurparkschef och tf VD
  tel. 070-204 27 27
  *European Association of Zoos and Aquarias

 2. Säsongspremiär imorgon 5 maj!

  Leave a Comment

  Som vi har längtat!
  Äntligen premiär och vi hoppas ni besöker årets nyhet; Lemurernas värld. Tar 10 åk på raken i Masken, äter glass, njuter av solskenet, klappar djuren i Lilla Zoo, styr in pappa i vattenstrålarna i Krokodilsafarit & har en kolossalt härlig dag hos oss!
  Dagsbiljetten Parkenpasset kostar 250:- för barn och 300:- för vuxna
  Hjärtligt välkomna!

 3. Planer på att återinföra den hotade amurleoparden i sin naturliga miljö

  Leave a Comment

  I februari skrev vi att hoppet stiger för Amurleoparden (Panthera pardus orientalis) som är en akut hotad art.
  Då hade antalet fördubblats och man uppskattar att det finns mellan 50-70 i vilt tillstånd. Dessa individer bor i en liten ficka i Ryssland mellan Vladivostok och den kinesisk-ryska gränsen. 220 individer finns för närvarande i djurparker runtom i Europa, Ryssland, Nordamerika och Japan. Alla är en del av ett globalt bevarandeavelsprogram som samordnas av Zoological Society of London och Moskva Zoo.

  Glädjande nyheter är att ryska ministeriet för naturresurser formellt har godkänt en plan för återinförandet av amurleoparder i ryska fjärran östern. Planen är att bygga anläggningar i form av speciella skåp, där redan etablerade avelspar förhoppningsvis kommer föröka sig. Ungarna växer då upp i rätt miljö från början och kan, när de är mogna, släppas ut.

  Platsen för återinförandet har enats om Lazovsky Zapovednik (State Nature Reserve) i sydöstra spetsen av Ryssland.
  Våren 2016 är tanken att byggandet skall starta och att man förhoppningsvis kan släppa leoparder redan 2017.

  Mer information om återinförandet samt den godkända planen, kan hittas på Amur Leopard och Tiger Alliances webbplats.

   

  Amurleoparden ingår i det Europeiska avelsprogrammet för bevarandet av hotade arter och finns i Sverige på Parken Zoo och Nordens Ark. Hos oss bor avelsparet Boris och Takara som fick sin första unge, Olga, den 21 juni förra året. När ni besöker Parken, spana högt upp bland träden – där brukar de fantastiska kattdjuren ligga!