• Till Eskilstuna från
  • Stockholm 80 minuter
  • Västerås 35 minuter
  • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Trädleopard

Trädleoparden liknar inte något annat kattdjur. Pälsen har stora, oregelbundna fläckar och i Kina kallas den ”mintleopard” eftersom fläckarna liknar mintblad medan engelskans namn ”clouded leopard” syftar på fläckarnas likhet med moln. Det är också främst för den vackra, fläckiga pälsens skull som trädleoparden jagas hårt, men även andra kroppsdelar är eftertraktade eftersom de används i traditionell medicin.

Trädleoparden är en fenomenal klättrare och den långa svansen används för att hålla balansen uppe i träden. Den jagar ofta sina byten i träden eller genom att anfalla marklevande byten från ett gömställe på en trädgren. Man vet väldigt lite om hur trädleoparder lever i naturen och eftersom de lever i så svårtillgängliga områden är det svårt att veta hur många som finns kvar.

Det största hotet, förutom jakten, är den omfattande skogsskövlingen som bedrivs för att ge plats åt palmoljeplantager. Vi kan alla hjälpa till att rädda trädleoparden genom att exempelvis sluta köpa produkter som innehåller palmolja.

Parken Zoo medverkar i det europeiska avelsprogrammet för bevarande av trädleoparden.

EEP