• Till Eskilstuna från
  • Stockholm 80 minuter
  • Västerås 35 minuter
  • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Ringsvanslemur

Med sin karaktäristiska svart- och vitrandiga svans är nog ringsvanslemuren, eller kattalemuren som den även kallas, den mest kända av lemurerna. Det är även den av lemurerna som tillbringar mest tid nere på marken och de lever i stora grupper med lika många honor som hanar, där honorna är de som bestämmer.
De använder svansen men även många olika läten för att kommunicera vilket gett dem namnet kattalemur då de bland annat kan spinna som en katt.

Namnet lemur kommer ifrån det latinska namnet för spöke eller ande. Man ser dem ofta sitta i en yoga-liknande skräddarposition och sola magen tillsammans och när de sover stoppar de ofta in nosen mellan bakbenen och lägger upp den långa svansen på ryggen. Trots att denna lemur är väldigt anpassningsbar och kan leva i många olika habitat och äta olika sorters mat så minskar de i antal på grund av att den orörda naturen på Madagaskar fragmenteras. De jagas även för köttets skull och fångas in och säljs som husdjur. Parken Zoo är med och stöttar AEECL som arbetar aktivt för att rädda Madagaskars lemurer.