• Till Eskilstuna från
  • Stockholm 80 minuter
  • Västerås 35 minuter
  • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Minigris

Minigris är samlingsnamnet av små arter av det vanliga tamsvinet. Det finns flera olika raser, men gemensamt är att de väger under 80 kg som vuxna. Det vanliga är att de väger mellan 20-40 kg.

Allmänt

Minigrisar är små, söta och mycket intelligenta. De har en egen vilja och gör inte alltid som sina ägare vill. Men om man jobbar med dem, visar det sig att de är lättlärda och enkla att träna till olika saker. Grisar är allätare och äter det mesta. Om man äger en minigris, får man se upp så den inte blir överviktig. Motion är naturligtvis jätteviktigt för grisarna! Grisar har flera naturliga beteenden som de behöver få utlopp för. Bland annat vill de kunna böka. Man kan aldrig träna bort deras behov av att böka och många minigrisägare vittnar att om grisarna inte får böka i jord, bökar de bland familjens skor eller hemmets mattor.

Grisar har använts av människor på många sätt. Vi föder upp grisar för att slakta och äta och vi använder dem för att spåra med, då de har mycket bra luktsinne. I Frankrike används de bland annat för att lukta reda på den eftertraktade svampen tryffel. Under senare tid har vi också kommit att uppskatta grisar som husdjur.