• Till Eskilstuna från
  • Stockholm 80 minuter
  • Västerås 35 minuter
  • Norrköping 80 minuter

Hej! Det verkar som att du befinner dig på Parken Zoos område

Visa interaktiv karta för parkområdet!

Fossa

Fossan är Madagaskars största rovdjur. Den jagar oftast nattetid men är aktiv både på dagen och på natten. Vid första anblick ser den ut ungefär som en lång katt eller hund men faktum är att fossan inte alls är något kattdjur eller hunddjur utan tillhör en alldeles egen rovdjursfamilj som kallas Eupleridae. Honorna är lite mindre än hanarna och i naturen lever de oftast ensamma förutom när det är dags att leta upp en partner.

Fossan är en fantastiskt bra klättrare. Bakbenen är längre än frambenen vilket gör det lättare att hoppa mellan grenarna, och de anpassade tassarna ger dem väldigt bra grepp. Svansen, som är lika lång som resten av kroppen, ger dessutom fossan balans att kunna hoppa från gren till gren uppe bland trädkronorna.

Det finns idag färre än 2 500 vuxna fossor kvar i naturen och populationen fortsätter att minska, främst på grund av skogsskövling. De som finns kvar lever i isolerade områden utan möjlighet att ta sig till varandra. Parken Zoo deltar i det europeiska avelsprogrammet för att bevara arten.

EEP