Fina fåglar

7 december 2016

Visste du att man tror att en gren av rovdinosaurierna utvecklade flygförmåga och blev med tiden fåglar? Så de fåglar vi har idag kan man säga är nu levande former av arkosaurier.
Flamingos kan vada i relativt djupa vatten och det händer att de simmar. De intar föda med hela huvudet och delar av halsen under vattenytan. Genom att trampa upp lera med fötterna och pumpa ut vatten från munnen stannar födan kvar i den specialiserade näbben, medan vattnet silas ut.

Boet som flamingorna lägger sitt ägg i ser lite speciellt ut- det är kupigt, lite vulkanliknande med en grop på toppen där de sedan lägger ägget. Det ruvas sedan i cirka en månad. Efter ungefär en vecka samlas alla ungarna från omkringliggande bon ihop och det blir som ett stort dagis med flamingofåglar. Föräldrarna kan dock fortfarande urskilja sin unge från de andra.
De har också ett litet speciellt sätt att föda upp sina ungar på jämfört med de flesta andra fåglar. De ger sina ungar krävmjölk, som är ett ostliknande sekret som utsöndras i krävan. Det är mycket protein- och fettrikt och fördelen med att mata på detta sätt är att föräldrarna inte behöver lämna boet för att skaffa mat till sina ungar under den första veckan